Kişisel videoların yeni çağındayız. Hepimizin elinde telefon ve kameralar var. Her anımızı kameraya kaydediyoruz. Bazen kendimiz için bir anı olarak kalsın diyoruz. Ama artık günümüzde pek çok kişi youtube yada benzeri platformalarda kendi filmlerini yapıyorlar. Vloglar bu tarz videolara güzel bir örnek olabilir.
Eğer bir video çekmeye karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken nokta mükemmel olmasıdır. Peki mükemmel bir video nasıl yapılır?
Profesyonel bir video hazırlamak istiyorsanız pahalı ekipmanlara gerek yoktur. Mükemmel video sadece teknik ile ilgilidir. Şöyle ki günümüzde herkesin elinde kullandığı telefonlar ile gerçekten güzel bir video yapılabilir. Bu makalemizde videolarınızın daha profesyonel görünmesini sağlamak için ipuçlarını vereceğiz.
Mükemmel bir video kaydı için ipuçları:
1- Işık bir videonun kalitesini etkileyen en önemli unsurdur. Çekim yapacağınız her bir alanda yeterli ışık yoksa videonuz amatörce görünecektir. Bu sebep ile çekim yapacağınız alanın her tarafını aydınlatın. Güneş, video için en iyi ışık kaynaklarından biridir. Doğal ışıkta çekim yapıyorsanız, sabah veya akşam, ışık daha yumuşak olduğunda çekim yapmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Doğrudan tepeden gelen gün ortası ışığı, sert gölgeler oluşturur, sabah ve akşam ışığı video kaydı için daha uygundur. Gün ortasında çekim yapmanız gerekiyorsa, bunu bulutlu bir günde yapmayı deneyin veya daha yumuşak ışık için gölgeli bir alan bulun.
2- Arka plana dikkat edin. Video çektiğiniz yerde arka plan karmaşık olduğu zaman dikkat dağıtacaktır. Videonuz için profesyonel bir görünüm elde etmenin kolay bir yolu, tek renkli bir arka plan kullanmaktır. Bir duvar, büyük bir fon kağıdı, iyi bir seçenek olabilir. Lakin, gölgelere dikkat edin. Etraf da oluşan büyük gölgeler videonuzu da gölgeleyecektir…
3- Sürekli titreyen bir videoyu kimse izlemez. Videonun titrememesine dikkat edin. Kamerayı elinizde tutmayın. Sabitleyin. Örneğin bir tripod kullanabilirsiniz.
4- DSLR kameranız yok ise telefonunuzu kullanıyorsanız; telefonun arkasındaki kamerayı kullanın. Ön kameranın kalitesi çoğu telefonda arka kameradan düşüktür. Ayrıca telefonda dikey yerine yatay çekim yapın. Bu büyük cihazlarda da güzel görünen çekimler sağlayacaktır. Telefonunuzda, ekranınıza bir ızgara yerleştirmenize izin veren bir özellik varsa, bunu kullanın. Bu, telefonunuzu düz tutmanıza ve sarsılmış çekimlerden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Üstteki kurallara uydunuz ama henüz bitmedi. Videonuzu bu şekilde paylaşamazsınız.
Videoyu mutlaka editlemeniz gerekecektir.
Herşey mükemmel gitse bile yine de videoyu paylaşmadan önce editlemeniz ( düzenlemeniz ) gerekir. Videoları düzenlemek zor değildir. Sadece öğrenmek için zaman ayırmaya ihtiyacınız olacak. Daha önce fotoğraflardan bir slayt yaptıysanız; işiniz biraz daha kolay. Videoyu düzenlemek bir slayt gösterisini düzenlemek gibidir. Ancak elbette video düzenlemek için bir araç gereklidir. Video düzenleme araçlarını kullanarak video düzenleme işlemini de mükemmel olarak tamamlamış olacaksınız.
Video editlemenin ipuçları:
Doğru yazılım: Video düzenleme sürecinizi hızlandırmanın ilk adımı, sizin ve işiniz için doğru yazılımı seçmektir. Normalde standart olarak video düzenleme araçları ihtiyacınız olan her şeyi sunarlar, ancak kullanılabilirlikleri, arayüzleri ve özellikleri nedeniyle birini diğerlerine tercih edebilirsiniz. Buradaki anahtar, piyasadaki en yeni, en gelişmiş video düzenleme programı yerine, sizin ve düzenleme tarzınız için neyin işe yaradığını seçmektir.
Hızlı bilgisayar: MAC yada Windows farketmez. Burada önemli olan sistem gereksinimidir. Bilgisayarınızın belleği (RAM) yetersiz gelirse çalışmanız zorlaşır. En 8GB ram ile işinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Video editlendikten sonra, artık videonuz paylaşıma hazır hale geldi.
Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:
Elinize sağlık video konusunda tüm ipuçlarını tek seferde derlemiş bir yazı.
@Burhan deniz
Rica ederim.