Telefonun pilinin patlamasını korumak için yapmanız gerekenler!
Akıllı telefonlar çok güzel ancak pillerin patlaması ise çok korkunç. Patlayan akıllı telefonların pil vakalarını duyuyoruz ve bu patlamalar hayati tehlike yaratıyor.
Akıllı telefonlarda meydana gelen bir kaç ayrı vakada ciddi yanık ve ölüm sonuçlarını gördük.
Akıllı Telefon Pillerinin Patlamasına Neden Olan Ne?
Akıllı telefonların pillerinin patlamasının ana nedeni üretim kusurları olsa da, kullanıcı da pilin patlamasına sebebiyet verebilir. Akıllı telefon pillerinin patlamasına neden olan başlıca nedenler.
1. Üretim Hataları
Kötü bir pil grubu, yanlış bir bileşen kullanılması veya montaj hattında bir bileşenin zarar görmesine neden olan bir hata, pilin arızalanmasına neden olabilir. Bu olduğunda, bir patlamayı önlemek zordur. Kusurlu tasarım ve sahte ürünler de batarya arızaları ve patlamalarının ana nedenleridir.
2. İç Kırılma
Telefonunuzu düşürmekten kaynaklanabilecek bir iç kırılma, telefonunuzun pilinin şişmesine ve sonunda patlamasına neden olabilir. Sert bir düşüş, hücreleri ayıran ince sıkıştırılmış pil malzemesinin kırılmasına neden olabilir ve bu, şişmeye ve olası patlamalara yol açan bir iç kısa devre yapabilir.
Düşme durumunda, çoğu kişi ekranını tamir ettirmek için yakındaki telefon tamircisine gider. İnsanlar genellikle düşmeden sonra ekrana bakarlar. Ancak birçok kişinin bilmediği şey, düşmenin bataryanın kimyasal ve mekanik yapısını değiştirebileceğidir. Bu tür değişiklikler emniyet devresinin arızalanmasına neden olabilir, bu da pilin şişmesine ve potansiyel patlamalara yol açabilecek iç hasara sebebiyet verebilir.
Kendinizi güvene almak için, özellikle telefonunuz birkaç kez yere düştü ise, pilinizin sağlığını daima düzenli olarak kontrol etmenizde fayda vardır.
Telefon düştü ise dikkat etmeniz gerekenler:
Deformasyon var mı ?
Şişme var mı?
Özellikle şarj olurken aşırı ısı var mı ?
Telefon kendiliğinden yeniden başlıyor mu?
Pil kolayca bitiyor mu?
Telefon prize takıldıktan sonra şarj olmuyor mu?
Yukarıdaki sorunlardan herhangi biri var ise telefonunuzun pilini değiştirmeyi düşünmelisiniz. Bu sorunlara yakından dikkat etmek, pil patlamalarını önlemeye yardımcı olabilir.
3. Aşırı Isı
Aşırı sıcaklık, batarya içindeki dahili hücreleri parçalayabilir ve bu da dahili bir kısa devreye neden olabilir. Bununla birlikte, bu, batarya zarar görmediği sürece, sadece aşırı yüksek sıcaklıklarda meydana gelebilir. Aşırı ısınma, aşırı şarjdan kaynaklanabilir, çünkü pil daha fazla akım alır ve aşırı ısınmasına neden olur.
Batarya içinde aşırı ısı oluşursa, “ısı kaçağı” olarak bilinen bir reaksiyona neden olur. Isı kaçağı, pilin sıcaklık artışını hızlandırır bu da patlamalara sebebiyet verir.
Yoğun oyun oynamak gibi telefonunuzun doğal olarak ısınmasına neden olabilecek birçok faktör vardır. Telefonunuz tüm bu işlevleri çok iyi yapabiliyor olsa da, bunları sıcak bir ortamda gerçekleştirmek bataryanızı olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin, uzun süre doğrudan güneş ışığı altında müzik çalmak, zaten telefonun kendisini zorlar. Ve Telefon kendini soğutmak için mücadele edecektir. Yada çok sıcak günlerde kamerayı uzun süre açık tutmak da aynı sorunu meydana getirir.
4. Yanlış Şarj Cihazını Kullanma
Yanlış ve yarı arızalı bir şarj cihazının kullanılması, cihazının pilin kullanabileceğinden daha fazla akım verip patlamasına neden olabilir. Ayrıca, ucuz şarj cihazı üreticileri, genellikle USB cihazların gerektirdiği güvenlik şartnamelerine uymazlar. Bu tür şarj cihazları, genellikle aşırı akım korumasına sahip olmayan standart altı kalitesiz malzemeler kullanırlar.
Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?
Artık, Akıllı telefon pillerinin neden patladığını bildiğinize göre, kendinizi ve cihazlarınızı patlamalardan korumak için alabileceğiniz önlemler vardır. Bu basit ipuçlarını takip ederek, akıllı telefon patlamalarının genel nedenlerini ortadan kaldırabilirsiniz.
Telefonunuzu yatakta şarj etmeyin. Yatakta video izlerken telefonunuzu şarj etmenin ne kadar cazip olduğunu biliyoruz. Ancak, telefonunuzun ısınıp patlama riski vardır.
Orjinal şarj cihazlarını kullanın. Mümkünse, yalnızca telefonla birlikte verilen şarj cihazını kullanın. Bu, telefonunuzun en uygun voltaj ve akımı almasını sağlar.
Cihazlarınızı bilinen güvenilir satıcılardan alın.
Telefonunuzun daima soğumasına izin verin. Şarj sırasında ısınırsa, soğuması için fişini prizden çekin.
Sıcak ortamlarda aşırı kullanmayın.
Telefonun Pilini En Fazla Ne Tüketiyor
Lityum İyon Pil Nasıl Saklanır?
Aşırı Isınan Dizüstü Bilgisayarlar İçin Çözüm
Yayınlanma tarihi 4 şubat 2019 editlenme tarihi 20-10-2023
Dikkatli olmakta fayda var , elinize sağlık
@hüseyin tibetli
Kesinlikle
Biraz elektronikle uğraşıyorum ben bile yeni şeyler öğrendim. Elinize sağlık.
@shampuan
Rica ederim teşekkürler yorum için
Çok teşekkürler , dikkatli olmakta fayda var şişme yapmışsa hemen değişmesi gerekir
@hasan doluca
kesinlikle
Pİl patlamasından çok korkarım , birkaç. videoda resmen el bombası gibi patladığını görmüştüm, ama yere düşürme olayını cidden bilmiyordum , Teşekürler.
@Tahsin davutoğlu
rica ederim 🙂 dikkatli olmakta yarar var
Bundan sonra yere düşürdüğüm zaman pili kontrol edeceğim bunu bilmiyordum , çok teşekürler
@Gürkan dilek
rica ederim GÜrkan 🙂