Telefonlarda ve bilgisayarlarda bulunun Wi-Fi ve ya bluetooth fonksiyonları açıkken RF olarak kısaltılan Radyo Frekansı enerjisini ortama yayar. Bu dalgalar ise Özgül soğurma oranı yada Kısaltılmış ismi ile SAR olarak adlandırılan bir ölçü birimi kullanılarak değerlendirilir.
İnsan sağlığı için SAR değerlerinin Uluslararası iyonize olmayan radyasyon korunma Komisyonu veya elektrik elektronik Mühendisleri enstitüsü tarafından kabul gören limtileri vardır. Bu limitler 1 gram doku üzerinden ortalama 1.6 W/kg olarak belirlenirken Uluslararası iyonize olmayan radyasyon korunma Komisyonu tarafından belirlenen Sar limiti ise 10 gram doku üzerinde ortalama 2 W/kg olarak belirlenir.
Peki vücudumuza aldığımız bu frekansların sağlığımıza etkisi nedir?
Cep telefonları tarafından üretilen elektromanyetik alanlar uluslararası kanser araştırmaları ajansı tarafından sınıflandırılmış Ve belli oranlarda SAR ölçümünü değerlendirilmiştir.
SAR vücudumuza ne yapar? Anlık etkilerinden bahsedecek olursak SAR ölçüsü cihaz ile mesafeli iken ve elinize aldığınızda ayrıca konuşma yaparken değerleri farklı farklıdır. Buda kafa Sar değeri ve vücut SAR değerleri olarak gruplanıyor. Anlık Belirtilerinde vücut ısısında artış, terleme, baş ağrısı gibi etkileri vardır. Fizikçi ve eski askeri Mikro dalga ve radyasyon uzmanı Barrie Trower’un sözleri tüm gerçeği ortaya koyuyor aslında “Radyasyonda güvenli düzey diye birşey yoktur” düşük frekanslı dalgalar olsa bile insan sağlığını tehlikeye atmaktadır. Kalp sağlığı, beyin hasarı ( otizm) , erkeklerde va kadınlarda doğurganlığı etkilemektedir. Daha da ciddi yanı ise bu genetik kusurlar gelecek nesillere aktarılmaktadır.
( konu ile ilgili videoyu makale sonundan izleyebilirsiniz)
Asıl önemli olan bu dalgalardan nasıl uzak kalırız?
1- Laptopları asla kucağınıza almayın.
2- Mümkün olduğu kadar wi-fi kullanmayın. Kablolu interneti tercih edin.
3- Telefonlarda wifi kullanımını azaltın.
4- Telefonlardan mümkün olduğu kadar uzak durun. Çağrı yaparken kulaklıklı mikrofon kullanın.
5- Çocuklarınıza eğlensin diye yada ağlarken susturmak amacı ile telefonu vermeyin.
6- Yatarken telefonu kapatın.
7- Yatarken Modemi kapatın.
Telefonun SAR değeri nasıl öğrenilir.
Şayet telefonunuz destekliyor ise menülerinde bu bilgi mevcuttur. Ayarlar> Telefon hakkında > Yasal bilgiler > Önemli bilgiler > Sar değerleri Yolunu izleyin.
Örneğin telefonumdam aldığım ekran görüntüsünde Sony Xperia XaA ultranın Sar değerlerini gösteriyor. Resmi okuyacak olursak:
Kafa SAR değeri:1 gram doku üzerinden 1.27 kg mesafe ise 10mm
Vücut SAR değeri ise 10 gram doku üzerinden 0,43 mesafe ise 15 mm
Şayet telefonunuzdaki Sar değeri bilgilerine telefon üzerinden ulaşamazsanız bu linke tıklayarak kendi telefon modelinizi yazarak bilgi edinebilirsiniz. Search kısmına telefonunuzun marka ve modelini yazıp arama butonuna tıklayabilirsiniz. Örneğin sony xperia Z1 yazıp arama butonuna tıklıyorum.
Z1 ile ilgili sonuçlar aşağıda listeleniyor.
Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:
Windows 10’da Wi-Fi Ağını Unutmanın Üç Yolu
Telefonda Wi-Fi Ağı Sıfırlama -Wi-Fi Unutma
Windows 10 ‘da Wi-Fi Sürümünü Nasıl Bulursunuz
Yayınlanma tarihi: 21 May 2018-Editlenme tarihi:04-05-2023
Dikkat edilmesi gereken bir konuyu açıklamışsınız , teşekkürler
@İsmail hakkani
Rica ederim. yorum için teşekkürler.
Son derece önemli bir konuya temas etmişsiniz , malesef ülkemizde bu konunun anlaşıldığını düşünmüyorum Amerikada okullarda bile kablosuz a kullanımı yasak diye duydum.
@Hasan doluca
Aynen. pek önemsenmiyor.
Yukarida siraladiginiz 7 önlem imkansiz 7’li gibi duruyor. ama makale guzel İnce ince ilmek ilmek islenmis tebrikler.
@T A M A M
7’liden mümkün mertebe uzak durmak gerekiyor, bence imkansız değil. . Özellikle çocuklar konusu çok ciddi bir maddedir. Teşekkür ederim 🙂
Evlerimizde kendi ellerimizle Radyasyon yiyormuşuz desenize , Baktım ama telefonumda Sony deki gibi SAR değeri gösterilmiyor ama verdiğini Linkten buldum , Teşekürler
@Deniz doruk
Maalesef evde radyasyon yiyoruz 🙁 Önlem alarak en az düşürmek en iyisi. Rica ederim.