WordPress in Resim Çoğaltma Özelliği Nasıl Engellenir

Wordpress in Resim Çoğaltma Özelliği Nasıl Engellenir

Wordpres’in kotaları tüketen resim çoğaltma özelliğini nasıl engelleriz? Resimlerin çoğalması sadece WordPress’in yüzünden mi? Hayır. Resimlerin çoğalması WordPress’inmiş gibi görünse de bunun yanı sıra  temanızda buna sebepdir. Temanızın özelliğinde her bir küçük alanlarında küçük resim kodlaması yapılmış ise resimlerin bölünmesine sebep olacak.

Bir resim bölünmeden tema kodlanamaz mı tabiki olur bunun yerine Thimthumb kullanmayı tercih ediyor yazılımcılar. Ancak oda Cache klasörü oluşturuyor ve binlerce dosya ile dosya alanızı shared hostta dolduruyor yada VPS‘de aynı şekilde.

Bir kaç aydır veri tabanı ve wordpress üzerinde yaptığım araştırmaları sizinle paylaşmaya devam ediyorum. Tabiki konu hakkında edindiğim bilgilerin kaynağı Sordum.net‘in değerli admini Tarkan bey’in bize vermiş olduğu destek ve bu bilgilerin paylaşımına izin verdiği için teşekkür ederiz. Geçtiğimiz günlerde wordpressdeki tema değişimi, pluginler ve yazı editlemeleri gibi pek çok nedenler ile büyüyen veri tabanını nasıl temizleyeceğimizden bahsetmiştik. Bu işe başlamanın ilk yolu idi.

Bugünkü konumuz ise wordpress’in resimleri çoğaltması konusuna değineceğiz.

Paylaşımlı host kullanıcı iseniz wordpress’in resimleri çoğaltması ile çok kıssa sürede size VPS yani (özel sanal sunucu) kullanmanız için yol görünecektir. Ya da sunucu kullanıyor olsanız bile daha üst paketlere geçmeniz önerilecektir.
Ancak tüm bunlar için gerçekten çok erken olabilir. Neden mi. Çünkü wordpress resimleri çoğaltıyor. Halbuki bir resim 10 -15 resim olmazsa hosting şirketlerinin size ayırdığı kotayı çok kısa sürede doldurmayacaksınız.
Aynı sorun 3 siteyi bir hosta barındırmak ve worpress’in resim kaynakları ve temanın 15 resim olarak çoğaltması bir diğer temam da ise thimthumb ile cache klasöründe binlerce dosya tutması ile benimde başıma geldi. Tarkan bey’in tavsiye ettiği bir plugin üzerinde yaptığım denemeler ile olumlu sonuçlar elde ettim. Şimdi konu hakkında detaylara geçelim.
Adım 1:
İlk olarak işe wordpress’in ortam ayarlarından işe başlayabilirsiniz. WordPress admin panelinizde ortam>ayarlar şeklindeki yolu izleyin ve buradaki değerleri sıfır yapıp kayıt edin.
Ancak bu işlem sonrasında bir resim yükleyerek test edin. Eğer resim çoğalmadı ise tamamdır. Fakat resimler halen çoğalmaya başlıyor ise bu durumda işleme devam edeceğiz.
Adım 2
Öncelikle simple image size isimli plugini kuruyoruz. Bu plugin bize temamızın boyutlandırdığı resimleri gösteriyor. Ve bu değerleri hemen sıfırlıyoruz. Ve regenarate ediyoruz.
Şayet temanıza uygun resim boyutunu aşmak istemiyorsunuz bu değer i en yüksek olarak 600 belirleyebilirsiniz. Ancak yüksekli ve ya genişlikte 600 ü aştığınızda ftp ‘de ikinci bir resim oluştuğunu göreceksiniz. Yani ya tüm değerleri sıfırlayın yada verdiğiniz değerleri aşmayın.
Ben ilk önce 600’lük değer vermiştim. Sonra tüm değerleri sıfırladım. Olur ya sehven 605 olur bu sefer ikinci resim olacak. Tercihi size bırakıyorum bu konuda.
Artık resimleri teke düşürdük. Sırada ne var? Üçüncü adım ise ftp’de uploads klasöründeki yükü ortadan kaldırmak. Ve dördüncü adım ise CSS ile resimleri temada ayrılan küçük kutucuklara sığdırmak. 
Beşinci adım ise, şayet temanızda Thimthumb varsa o özelliği kaldırmak olacak.!
Eğer siteniz yeni ise işiniz FTP temizlemek kolay ancak eski ise işin zor kısmı burada başlıyor. Çünkü wodrpress’!in çoğalttığı resimleri ya öylece bırakacaksınız yada temizlemeniz lazım. Ben temizliği tercih ettim. 3 site 3 ayımı aldı. Ancak olmayacak bir iş değil. Hedefiniz var ise uğraşmalısınız. Siz bu işlemleri eğitim videolarımızı izleyerek daha kısa sürede halledebilirsiniz. Çünkü benim 3 aylık sürenin bir kısmı da araştırma ile geçti.
Videonun fazla uzamaması için sıradaki işlemleri diğer videomuzda anlatacağım.
Konunun görsel anlatımı için tıklayın: 
Plugini indirmek için tıklayın
Umarım videomuz shared host yada VPS kullanıcılarına yararı olur.





“WordPress in Resim Çoğaltma Özelliği Nasıl Engellenir” üzerine 15 yorum

  1. Merhaba,
    Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
    Bende bu durumdan muzdaribim, hosting tarafında disk kullanımı neredeyse full.
    Hatta hosting değiştireceğim ama gideceğim hosting paketinde disk kullanımı düşük olduğu için bu işlemi yapıp gitmek istiyorum, maalesef tüm bunlar için de zamanım çok kısıtlı.
    Bu nedenle bir an evvel resim kullanımını teke düşürmek istiyorum fakat bazı endişelerim var.
    Ürün satışı yapmaya çalışıyoruz fakat ana sayfada ki ürün görselleri küçük gösteriliyor.
    Yine aynı şekilde mağaza ve kategori sayfalarında da ürünler daha küçük gözüküyor.
    Bu anlamda aslında biz yalnızca ürün görseli yüklüyoruz ki onları yüklemeden ben de optimize ediyorum.
    Sormak istediğim bu işlemi yaptığımız takdirde kategori ve mağaza sayfasında görünen küçük fotoğraflı ürünler veya ana sayfada gözüken küçük fotoğraflı ürünlerin görselleri büyüyecek midir?

    Yanıtla
    • @alisan

      şöyle söyleyeyim. evet temadaki tüm resimler büyüyecek. yani eskiden kırpılarak kullanılan resimler artık tek boyut olacak. ve o küçük resimlerin görüntüsü bozulacak. Şöyle söyleyim tema görseli etkilenecek ya resimler çerçevelere sığmaz yada temada resimlerin olduğu yerler çok büyür bunu şuan bilemiyorum. Bunu düzeltmek için CSS ile değişiklikler yapmanız lazım. Bilginiz var ise bu konuya göz atın.

      Yanıtla
  2. Merhaba Tuba Hanım,
    yazınız ve videonuzadaki bilgiler ve verdiğiniz zaman emek için teşekkürler.
    Yazıyı okudum videoyu seyrettim ama işlemleri yapmakta kaygı taşıyorum.
    Ayrıca fuction dosyasının hangi satırına bu kodları yapıştıracağız onuda bir görselle yazıya eklermisiniz.
    Kullandığım tema newspaper. Bu tema çok fazla resim üretiyor.Bana yardımcı olurmusunuz. Teşekkürler..

    Yanıtla
    • @Barış

      Merhaba Barış, plugini kurduktan sonra illaki .function dosyasına o kodları yerleştirmeniz gerekmiyor. .function.php ‘ye o kadarı yerleştirmekten amaç plugini kaldırmak. Tavsiyem plugin yüklü kalsın. yaptığım test sonucunda çok ağır bir plugin değil. .function dosyasının neresine derseniz benzer kodların olduğu kısma olmalı. kod öbeklerine bakmak lazım. Yeri değişebiliyor ve test etmek lazım. bu sebep ile emin değilseniz function.php de değişiklik yapmayın. plugini kullanın yeter.

      Yanıtla
  3. Merhaba, hem yazılarınız hemde emek verip videolar hazırladığınız için teşekkürler. Ancak cesaret edip sizin gibi çalışma yapmaya korkuyorum.

    Yanıtla
  4. İnternette benzeri bir yazıyı yabancı kaynaklarda dahi bulamadım , benim için paha biçilmez bir yazı paylaştığınız için minnetarım , ellerinize sağlık

    Yanıtla
  5. veri tabanını temizledim de sırada diğer bilgilere geldi sıra. site hızınıza bakılırsa sizin yaptıklarınızın hepsini uygulayacağım. timtumb bende de var. bekliyorum vereceğiniz bilgileri kafadan bişey yapmayım

    Yanıtla
  6. MRB. öncelikle teşekkürler yazı için.
    benim temamde functions.phpde böyle 4 boyut var
    add_theme_support( ‘post-thumbnails’ );
    add_image_size(‘newsanchor-large-thumb’, 730);
    add_image_size(‘newsanchor-carousel-thumb’, 410, 260, true);
    add_image_size(‘newsanchor-medium-thumb’, 435);
    add_image_size(‘newsanchor-small-thumb’, 80, 60, true);

    dedıklerınız uygulayınca evet tek resim olarak yukluyor sormak istediğim bunun problem olup olmayacagını bir resim olunca farklı yerlerde kullanmasının cpu vb. sorun?

    Yanıtla
    • @MIYF

      Merhaba, rica ederim. Okuduğunuz ve vakit ayırdığınız ben teşekkür ederim. Sorunuzun cevabına gelince, tek resim olunca cpu’da sorun yaratır mı? Ben yaklaşık 3 aydır tamamen wordpress’i ve temalarımı optimize etmeye çalışıyorum. Hem kota dostu hemde sorunsuz çalışması için uğraş verdim. Resimleri teke düşürdükten sonra CPU ile ilgili hiç sorun yaşamadım. Tek resim ile yaşayacağınız tek sorun sayfa boyutunuzun büyüyebilir. Ancak ben zaten resimleri teke düşürmeden PS’ ile reimlerin boyutunu minimun hale getirmiştim. Yani resim boyutlarınız 150 KB 250 KB ise her küçük resmin bu boyutta açılacağını hesap ederseniz hem sayfa yüklenmesi gecikecek hemde sayfa boyutu büyüyecek. Ancak benim resimlerimin en yüksek boyutu 60 KB. en düşük olarak inanın 2 KB bile var. Kolay gelsin.

      Yanıtla

Yorum yapın