WordPress kullanıcılarının başlıca dertlerinden biri tema ve plugin denemeleri ile tabloların bozulması ve wordpress’in şişmesi veya kirliliği denilen olay ile karşı karşıya kalınmasıdır. WordPress’in içerisindeki artık dosyalar ile de veri tabanınız inanılmaz büyük boyutlara gelebilmesi söz konusu olabiliyor.
Peki wordpress’i nasıl optimize ederiz?
Bunun için pek çok firma size farklı fiyatlandırmalar sunabilir. Ancak gerek var mı hayır yok. Çünkü sanıldığı kadar bu optimizasyon o kadar da zor değil. Geçtiğimiz bir kaç aya kadar bu işler bana da bir o kadar zor gelse de zorluğunun olmadığı söyleyebilecek kadar kolay olduğunun üstüne basarak vurgulayabilirim.
Tabi ki veri tabanından anlamıyoruz ki nasıl kolay diyebilirsiniz. Bu durumda anlayanlar devreye giriyor. Sorularımızın, sorunlarımızın cevapları ise kardeş sitemiz sordum.net’te ortaya çıktı.
Sordum.net’in admini velociraptor’e bu konu için, destekleri ve verdikleri bilgiler için teşekkür edip hemen veri tabanı temizliğinden kısaca bahsedeceğim.
WordPress’de büyüyen veri tabanından çöpleri temizlemek için kullanacağımız kodları buradan indirebilirsiniz. SQL sorgular ile veri tabanını temizlerken dikkat etmeniz gereken satırlardan en önemlisi post views.
Şayet sayfa gösterimi , popüler post gibi verileri siteniz üzerinde gösteriyorsanız SQL sorgular ile veri tabanını temizlerken kesinlikle bazı sorguları çalıştırmamalısınız. Videomuzu izlediğinizde detaylı anlatımımız ile kodları çok daha kolay ve doğru olarak uygulaya bilirsiniz. Her iki videomuzda da farklı bilgi var. Mutlaka izlemelisiniz.
Kodları nasıl kullanacağımız konusuna gelirsek indirdiğimiz dosyanın içerisinden DELETE yani sil komutundan kopyalayıp, veri tabanımızı seçip üst sekmeden de SQL sekmesini seçip kopyaladığımız komutu yapıştırıp git butonuna tıklamak olacak. Sonrasında şayet satırlar silinirse bunlar çöp dizinler oluyor. Sırası ile tüm komutları kullandıktan sonra tüm tabloları seçip STRUCTURE ( Veri Tabanları sekmesine ) tabloların altındaki Check All ( Tümünü seç ) tıklatıp Seçmeli pencereden optimize table ‘ı tıklatmanız yeterli olacak. Sonrasında tertemiz bir worpress sizi bekliyor olacak. Videoyu izlerken veri tabanı boyutunun 472.6 iken temizlikten sonra veri tabanı boyutu 118.3 kib olduğuna dikkat edin lütfen!
YORUMLAR: Yorumlarınız onaya düşüyorsa ilk önce onaylayacağınız yorumları onaylayıp daha sonra temizlik yapın. Aksi takdirde onaylama ihtimali olan yorumlarınızı da silinecektir.
Kaynak tıklayın.
güzel paylaşım 500 mb gibi bir küçülme oldu sql de 🙂
@Emre Altun
İşe yarayacaktır. teşekkürler geri bildirim için.
Çok teşekkürler bu faydalı yazı için. Takipteyim 😀
@Sezai
Rica ederim Sezai Bey 🙂 Youtube kanalımıza abonelik almanızı öneririm. Kolay gelsin.
herşey çok açıklayıcı olmuş.aynen dediğiniz gibi yüksek fiyatlar istiyorlar. bu bilgiler ile bende temizledim veri tabanını. bilgiler için teşekkürler.
@sezgin
rica ederim Sezgin bey
Merhaba Gerçekten faydalı bilgileri bir çok kişi Ücretlerle yaptıgı optimizasyonu sizin sayenizde. weritaban temzliğini kolaylıkla yaptık.
@cemil
Rica ederim. Cemil bey. Yardımcı olabildi isem ne mutlu 🙂
Kodları kullandım. veri tabanım tavan yapmıştı nerede ise . doğru bilgiler için teknohaber ve sordum.net’e teşekkürler.
@wpdelisi
Rica ederim. Bu konuda gerçekten velociraptor’ın bilgileri ve desteği oldukça fazla oldu. Bende bilmiyordum. 🙂