Bilgisayarımda TPM var mı yok mu? Bilgisayarım Windows 11 ‘i destekliyor mu?
Güvenilir Platform Modülü (TPM), donanım kimlik doğrulaması için ana sisteme özel RSA şifreleme anahtarlarını depolayan bir uç nokta cihazındaki özel bir yongadır.
Aynı adı taşıyan çiplerin özellikleri Trusted Computing Group (TCG) tarafından geliştirildi. Bu yongalara daha yaygın olarak TPM yongaları veya TPM Güvenlik Aygıtları denir. Bir TPM, platformun güvenilir kalmasını sağlamaya yardımcı olan platform ölçümlerini depolamak için de kullanılabilir. Windows PC’nizde TPM Çipi Olup Olmadığını Öğrenmenin birçok yolu vardır, bunlar:
1. TPM Yönetim Aracı
2. Aygıt Yöneticisi
3. Komut İstemi
4. BIOS
Ancak bunlar ile kontrol gerçekleştirken birden çok adım gerektirir ve acemi kullanıcılar için uygun değildir. Ve her düzeyden kullanıcının TPM kontrolünü yapması gerekir. Çünkü Microsoft, Windows 11’e Güvenilir Platform Modülü (TPM) 2.0 teknolojisini zorunlu hale getirdiği söyleniyor.
Ayarlar uygulamasını kullanarak TPM çipi nasıl kontrol edilir
(Makale sonundaki videoyuda izleyebilirsiniz)
1. Başlat menüsüne tıklayın ve Ayarlar’ı açın. Güncelleştirme ve Güvenlik‘e tıklayın. Ardından Windows güvenliği‘ne tıklayın.
2. Cihaz güvenliği‘ne tıklayın. Güvenlik İşlemcisi seçeneği mevcutsa, cihazınızda bir donanım TPM yongası vardır. Güvenilir Platform Modülü (TPM) Yonga sürüm numaranızı bulmak için güvenlik İşlemcisi ayrıntılarına tıklayabilirsiniz.
Cihazınız Güvenilir Platform Modülünü (TPM) desteklemiyorsa, “Standart donanım Güvenliği Desteklenmiyor” yazısını görürsünüz.
Standart Donanım güvenliği Desteklenmiyor demek ; Cihazınızda TPM çipi yok demektir.
Basit ve sade anlatım için teşekkürler bende tpm ypkmuş umarım windows bu kararından döner.
@Gökhan
İnşaallah Vazgeçer.
Biçok yöntem anlatılıyor ama hepsi karmaşık bu gördüğüm en kolayı gerçektende , çok teşekkürler ama bende TPM yokmuş
@Banu destan
Üzülme hele bir windows 11 çıksın belki gerek bile kalmaz.