Telefonunuzda Casus Yazılım veya Takip Yazılımı Var mı?

Birinin sizi izlediğini veya telefon görüşmelerinizi dinlediğini mi hissediyorsunuz? Casus yazılım, bir PC veya dizüstü bilgisayar, tablet, iPhone veya Android akıllı telefona herhangi bir cihaza yüklenebilir.

Telefonunuzda Casus Yazılım veya Takip Yazılımı Var mı?

Casus yazılım, herhangi bir uyarı olmadan cihazınıza yerleştirilen kötü amaçlı yazılımdır. Genellikle bunu işletim sisteminize yükler ve bellekte yerleşik bir program olarak arka planda çalışır. Bazen masum ve işletim sisteminizin bir parçasıymış gibi kendini gizler.

Bunlar, telefonunuzdaki verileri tehlikeye atabilecek, gönderdiğiniz şifreleri çalabilecek ve hatta telefon mikrofonunuzu kullanarak konuşmaları kaydedebilecek uygulamalardır. Tuş kaydediciler adı verilen özel casus yazılım biçimleri yazdıklarınızı bile kaydedebilirler. Daha sonra bu bilgileri internet üzerinden dolandırıcılara, kimliğinizi çalmak için kullanmaları için iletirler. Ayrıca, uygulamanın yükleyicisi metinleri, e-postaları, web tarama geçmişini izleyebilir. GPS izleme teknolojisini kullanarak Gerçek zamanlı telefon konumunuzu bulabilir.

SpyWare ve StalkerWare Bir Cihaza Nasıl Yüklenir?

SpyWare ve StalkerWare Bir Cihaza Nasıl Yüklenir?

En ölümcül casus yazılım biçimleri, genellikle yasal programlar aracılığıyla kullanıcı bilgisayarlarına veya telefonlarına sızar. Bu tür indirmelerin genellikle bir değil birkaç casus yazılım uygulamasıyla birlikte paketlendiğini unutmamak önemlidir. Ve “zararsız” programları kurduğunuzda, casus yazılım uygulamaları da otomatik olarak yüklenir.

Örneğin: Aşağıdakileri indirdiğinizde casus yazılım yasadışı bir şekilde bir cihazınıza yüklenebilir:

Üçüncü tarafların tarayıcı uzantıları, eklentileri ve araç çubukları.

Reklam engelleyiciler ve çeşitli video oynatıcılar.

Kötü amaçlı yazılımdan koruma paketleri(anti-virüs) aslında virüsten koruma çözümleri olarak adlandırılan sahte anti-virüs olarak piyasada olan tehlikeli paketlerdir.

100%  ücretsiz” olan ve deneyimsiz (saf) kullanıcıları casus yazılım indirmeye ikna etmek için “ücretsiz” ifadesini kullanan her türlü uygulama.

Bazen, casus yazılım bulaşması için gereken tek şey, kötü amaçlı içeriğe sahip tehlikeli bir web sitesini ziyaret etmektir. Açılır tarayıcı pencerelerini gördüğünüzde bunları dikkatlice okuyun. Ayrıca, ekrandaki ani isteklerle uğraşırken asla “Evet” veya “Tamam” ı tıklamayın. Ve bu açılır mesajlar tarayıcıyı dondurursa, cihazınızı yeniden başlatmaktan çekinmeyin.

Kimlik avı ve diğer e-posta veya SMS dolandırıcılıkları

Tuhaf ve şüpheli e-postalar, DM mesajları veya kısa mesajlar görürseniz, aldığınız tüm mesajları silin ve sağlanan bağlantılardan hiçbirine ASLA tıklamayın. Bu Android cihazınızı casus yazılımlardan korumanın en iyi yoludur.

Kimlik avı ve diğer e-posta veya SMS dolandırıcılıkları, bir siber suçlunun, kurbanlarını kötü amaçlı bir şey indirmesi veya kişisel bilgilerini ifşa etmesi için kandırmak için bir işletme veya arkadaşdan gelmiş gibi davranır.

Bu tür iletiler, kimlik avı olarak bilinir ve saf ve deneyimsiz kullanıcıları bağlantıları tıklamaya veya ek dosyalarını indirmesini sağlar. Çoğunlukla ödeme bilgilerini içerirler (“para kazandınız” veya “vergileri ödemek için yalnızca beş gününüz var” , ” şimdi buraya tıklayın aksi hakde bu uygulama ücretli olacak” “telefon kazandınız “tablet kazanacaksınız”gibi).

Stalkerware nedir?

Stalkerware nedir?

Tanıdığınız biri, izniniz veya bilginiz olmadan cihazınıza bir casusluk uygulaması yüklediğinde, buna (Stalkerware) takip yazılımı denir. Takip yazılımı, diğer casus yazılım türlerinden biraz farklıdır çünkü verilerinizi bilinmeyen siber suçlulara değil, kişisel olarak tanıdığınız birine gönderir. Çoğu zaman bu, yazılımı cihaza fiziksel olarak yükler ve böylece uygulamaya ihtiyaç duyduğu tüm izinleri verir. Örneğin, işverenler, çalışanlarının cep telefonu faaliyetlerini yasa dışı bir şekilde izlemektedir. Ayrıca ebeveynler veya eşler, etkinliklerini takip etmek için çocuklarının veya partnerlerinin cep telefonuna android için bu gizli casus uygulamalarını yükleyebilir. Takip yazılımları şantaj, gasp veya aile içi şiddet veya tacizde bir araç olarak kullanılabilir. Bu nedenle, takip yazılımı çok tehlikeli bir gizlilik ihlalidir.

Bununla birlikte, telefon sahibi Android’de gizli casus uygulamalarını nasıl bulacağını bilirse, birinin akıllı telefonuna casus yazılım yükleyip yüklemediğini tespit edebilir. Casus yazılım, görünmez olacak şekilde tasarlanmıştır, bu da tespit edilmesini ve kaldırılmasını zorlaştırır. Ancak, Android cihazlarda casus yazılımları bulmanıza yardımcı olacak başka belirtiler de var. Telefonunuzun gizli bir casus uygulamasıyla dinlenmiş olup olmadığını öğrenmek için şunları kontrol edin:

Telefonunuzda gizli casus yazılımları nasıl bulursunuz?

Telefonunuzda gizli casus yazılımları nasıl bulursunuz?

– Telefonunuzun kendi kendine ışıklarının yanıp yanmadığını, otomatik olarak kapanıp kapanmadığını veya garip sesler çıkarıp çıkarmadığını gözlemleyin.

– Birçok casus yazılım, pilinizi oldukça hızlı bir şekilde tüketebilir. Telefonunuzda casus uygulamalar varsa, artık piliniz eskisi gibi dayanmıyordur. Telefonunuz somut bir neden olmadan birdenbire ortalamanın altında pil ömrü yaşıyorsa, casus yazılım olabilir. Telefonunuz boştayken farkedilebilir bir neden olmadan ısınıyorsa, aynı kurallar geçerlidir.

– Casus yazılımlar, akıllı telefonunuzun kapanma sürecini yavaşlatmanın yanı sıra, cihazınızın tamamen kapanmasını veya yeniden başlatılmasını da engelleyebilir.

– Telefonunuz beklenmedik şekilde yeniden başlayabilir veya yavaşlama belirtileri gösterebilir.

– Gizli bir casus uygulaması, tıpkı bilgisayarınızdaki gibi açılır pencere, genellikle iptal edemeyeceğiniz veya gizleyemeyeceğiniz reklamlar ve push bildirimleri gönderir.

Çoğumuz interneti günlük olarak kullanıyoruz ve muhtemelen ne kadar veri kullandığımıza dair bir fikrimiz var, değil mi? Birisi telefonunuzu gözetliyorsa, cihazınızın veri kullanımının arttığını görebilirsiniz. Casus yazılım araçları, cihazınızdan topladıkları bilgilere erişmek ve bunları göndermek için internet kullanır. Ancak, bilgisayar korsanları kaliteli casus yazılım kullanıyorsa, bunu fark etmek neredeyse imkansızdır.

– Cihazınızın ekranının aydınlandığını görürseniz, beklenmedik bildirim sesi veya uyarı sesleri duyarsanız ve ardından ekranda herhangi bir yeni bildirim görmezseniz bir sorun olabilir.

– İçinde tuhaf karakterler bulunan beklenmedik mesajlar mı aldınız? Arkadaşlarınız telefonunuzdan tuhaf veya saldırgan mesajlar aldıklarını bildirdiler mi? SMS solucanları, içlerine gömülü bağlantılar içeren kısa mesajlar göndererek kendilerini çevrimiçi dünyaya yayarlar. Kurban bağlantıya dokunursa veya tıklarsa, solucan akıllı telefonuna bulaşabilir.

– Akıllı telefonunuzun geciktiğini, normalden çok daha kötü performans gösterdiğini veya aniden bellek veya depolama alanı gibi kaynakların tükendiğini fark ederseniz, casus yazılım bulaşmış olabilir.

– Telefonunuzda bir dosya yöneticisi kurulu ise, telefonunuzda oluşturulmuş şüpheli dosyaları veya klasörleri arayın. Bir uygulamanın parçası olarak veya başka bir şekilde yüklemediğinizi bildiğiniz bazı yeni dosyalar ve klasörler bulursanız, telefonunuzda izleme veya casus yazılımı yüklü olma ihtimali vardır.

Not:

– Telefonunuzu güvenmediğiniz birinin yanında gözetimsiz bırakmayın, şifreleme kullanın, cihazınızı fiziksel olarak koruyun. Bir PIN kodu, desen veya parmak izi kullanın, bu tür tedbirler mobil cihazınızı gelecekteki saldırılara karşı koruyabilir.

– Parolalarınızı sık sık değiştirmeyi unutmayın. Root’lu telefonlar, kötü amaçlı yazılımlara karşı daha hassastır.

Birinin sizi gözetlediğini mi öğrendiniz? Telefonunuzun izlendiğini mi anladınız?

Birinin sizi gözetlediğini mi öğrendiniz? Telefonunuzun izlendiğini mi anladınız?

– Güvenli moda geçin. Güvenli mod, kötü amaçlı uygulamaların işletim sistemine zarar vermesini sınırlar. Ve şimdi uygulamalarınızı kontrol edin:

– Android akıllı telefon ayarlarınıza gidin.

– “Uygulamalar” ı tıklayın.

– Sağ üstteki üç dikey noktayı tıklayın.

– Akıllı telefonunuzdaki tüm uygulamaları görüntülemek için “sistem uygulamalarını göster” i tıklayın.

– Farkında olmadığınız uygulamalar olup olmadığına bakın.

Şiddetle tavsiye edilir:

– Cep telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırladığınızda veya özellikle yazılım onarımında tüm üçüncü taraf uygulamalar silinir. Bu, herhangi bir casus yazılımın da kaldırılacağı anlamına gelir. Bu sebeple şüpheli durumlarda mutlaka yazılımı onarın.

– Şüpheli durumlarda, Google Play Store’a gidip herhangi bir antivirüs uygulamasını indirmemelisiniz. Aslında kılık değiştirmiş, kötü amaçlı yazılım olan birçok sahte uygulama var. Bu nedenle, saygın bir geliştiricinin yasal bir antivirüs uygulamasını kullandığınızdan emin olun.

Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:

Mobil ve İnternet Bankacılığında Güvenlik İçin 5 İpucu (ceofix.com)

Telefonda Hangi Uygulamalar Kamera Kullanıyor (ceofix.com)

Android Telefona Virüs Bulaşır mı?Virüs Belirtileri Nelerdir (ceofix.com)

Android’de Unutulan Ekran Kilidini Sıfırlama-Kırma (ceofix.com)

Android Telefonda İnternette Güvenli Gezinti Nasıl Sağlanır (ceofix.com)

Android’de Ekran Kilidi Nasıl Kaldırılır (ceofix.com)

Yayınlanma tarihi: 18 Haz 2023-Son güncelleme: 18-06-2023





“Telefonunuzda Casus Yazılım veya Takip Yazılımı Var mı?” üzerine 8 yorum

  1. Maalesef sıralanan belirtilerin hiç olmaması, telefonda casus yazılım olmadığı anlamına gelmiyor. Bugün android sistemin kendisi ve mağazadaki uygulamaların hemen hepsinin zaten casus yazılım olduğunu söyleyebilirim. Telefonunuza kurarken konuyla hiç alakası olmayan bir yazılımın rehbere vb erişmek istemesinden zaten birşeylerin ters gittiğini anlamalısınız. Yukarıda bahsettiğiniz durumlar casus uygulamadan ziyade virüs belirtisidir. Bu belirtileri veren bir telefonla asla alışveriş yapmayın ve hesaplarınızı kullanmayın. Şiddetli tavsiyeler başlığındaki uygulamaları yapın.
    Tuba hanım, çok teşekkür ederim emekleğinize sağlık.

    Yanıtla
    • @shampuan

      Ona kalırsak işletim sistemlerinin hepsi aynı. Kullandığımız Windows, IOS ve Android’de. Zaten adamlar düzeni bu sebeple kurdular. seni izlemek için bu düzeni bu kurdular. 😀 Mağaza uygulamalarıda ekstrası. Ama bazı mağazadan indirdiğin uygulamalar her ne kadar senden erişim istese bile kötü amaçlı değillerdir. örneğin banka uygulamaları adres defterinden konum bilgine kadar herşeye erişiyorlar. Kapatmak istersen kuramıyorsun. Lakin bir banka uygulaması ile bir selfie uygulaması arasında fark var. genellikle eğlence içerikli ve oyunlarda mağazada olsa bile kötü amaçlı yazılım olması yüksek. Hatta ve hatta ben virüs programıyım diye taklit yapan uygulamalar bile var. Ve bunlar mağazada.

      Yanıtla
  2. Teşekkürler zaten Android sistemlerde çoğu kullnıcı antivirüs te kullanmıyor ve buda riski arttırıyor

    Yanıtla

Yorum yapın