Yeni bir Windows bilgisayarı aldığınızda favori uygulamalarınızı indirmeye ve dosyalarınızı aktarmaya odaklanmış olabilirsiniz. Ancak tüm bunlara ek olarak gizliliğini korumayı ihmal etmemelisiniz. Ve gizliliğinizi korumanız ise biraz zamanınızı alacaktır. Lakin tüm bu çabalarınız özel verilerinizi korumanızı sağlayacaktır.
Windows 10’da Gizliliğinizi ve güvenliğinizi korumak için neler yapmalısınız?
1- Bilgisayarınızı yeni satın almış olsanız bile temiz bir kurulum yapın:
Bilgisayarınızda hiç bir şey yapmadan önce temiz bir kurulum yapmanız en güzeli olacaktır. Nedeni ise bilgisayarı bir mağazadan satın almış olsanız bile içeriğinde bir sürü ek yazılım ile gelir. Bunlardan kurtulmanın yolu da temiz bir format atmak olacaktır. İsterseniz sisteminizin o halini bir yedek alıp sonrasında temiz bir format atabilirsiniz.
2- Microsoft Hesabınızla Bağlantıyı Kesin
Gizlilik dedik, elbette microsoft hesabı ile bilgisayarı ilişkilendirirsek çok da gizliliği sağlamış olmayız. Bu sebep ile kurulum esnasında microsoft ile kurulum sağlamayın. Yerel bir kullanıcı hesabı oluşturun yani bir kullanıcı adı ve şifre oluşturun. ( elbetteki bazı uygulamalar kısıtlanabilir. Özellikle ülkemizde henüz kullanımda olmasa bile yurtdışındaki windows kullanıcıları bağlı bir Microsoft hesapları olmadığı için Cortana‘yı kullanamazlar. Lakin verilerinizin hiçbirinin senkronize edilmemesini veya bilginiz olmadan paylaşılmamasını sağlamanın en güvenli yollarından biri yerel hesaptır.
Ayarlar Uygulamasının Gizlilik Bölümünü Denetlemelisiniz:
Gizlilik bölümünde her ne kadar gizliliğinizi korumaya çalışsanız bile elbette elinizde olmadan veri göndereceksiniz. Ancak musluktan akan suyu kısmak her zaman iyidir. Bu sebeple her ne kadar az veri gönderirseniz güvenliğinizi o kadar sağlarsınız.
İşletim sisteminizin sizin hakkınızda topladığı bilgileri azaltın ve bunun için; Güvenlik ile ilgili aşağıdaki linklere göz atın:
Wise Care 365 İle Bilgisayarı Hızlıca Temizle Ve Hızlandır (ceofix.com)
iObit Advanced SystemCare Pro Özellikleri Nedir-İndir Yükle (ceofix.com)
Windows 10’Da Uygulamaların Kameranıza Erişmesini Engelleyin
Uzak Masaüstü Bağlantısını Etkinleştir-Devre Dışı Bırak
Windows’da Uygulama İzni Ayarları- Klasörlere Erişimi Durdur
Windows 10 1803’De Keylogger’ı Kapat-Gizliliğini Koru
Windows 10’Da Uygulamaların Kameranıza Erişmesini Engelleyin
Windows 10 Da Dahili Kamera Nasıl Kapatılır
Windows 10 Da Konum Kapatma Ve Konum Geçmişi Temizleme
Verilerinizi Koruyun
Microsoft’un yerleşik sistemleri verilerinizi veya indirdiğiniz uygulamaları koruyamadığından, kendiniz yapmanız gerekir. Bilgisayar kullanırken kendinizi güvende tutmak için yapmanız gereken birkaç temel madde vardır:
1-Virüsten koruma / kötü amaçlı yazılım araçları, sizi istenmeyen yüklemelerden veya kötü amaçlı yazılımlardan koruyabilir.
2- Güvende kalmak istiyorsanız, gizlilik odaklı web tarayıcıları, çeşitli kötü amaçlı yazılım türleri ve gerçek gizlilik için Gizli mod kulllanımına önem vermelisiniz.
Bilgisayarınızı Kilitleyin
Bilgisayarınızdaki gizlilik korumanız bittiğinde, son bir şey kaldığını unutmayın. Verilerinizi korumak. Çoğu insan fiziksel erişimi göz önünde bulundurmaz . Evinize gelen meraklı misafirleri, yada iş arkadaşlarınızı, bazı aile üyelerini dosyalarınızdan uzak tutmak isteyebilirsiniz. İşte öneriler:
1- Kilit ekranını etkinleştirme (ve kullanma): Bilgisayarınızı belirli bir süre sonra otomatik olarak kilitlenmesi için ayarlayabilir veya alternatif olarak Win + L tuşlarına basarak ekranınızı manuel olarak kilitleyebilirsiniz.
2- Bilgisayarınızı güvenli bir yerde saklayın: Bilgisayarınız yalnızca içinde bulunduğunuz odada güvenlidir. İşyerinde bir ofisiniz varsa , çıkarken kapının kilitli olduğundan emin olun. Dizüstü bilgisayarınızı bir kafeye götürüyorsanız, gözetimsiz bırakmayın.
3- Wi-Fi’nizi güvende tutmak için mutlaka şifreli kullanın.
Yeterli bir içerik sağlamamışsınız. Daha net uygulamalı örnek beklerdim
@kardeş coe
konu içinde yardımcı linkler var.
Elinize sağlık çok faydalı tavsiyelerde bulunmuşsunuz , birçoğunu uygulayacağım
@Hülya önkibar
Teşekkür ederim. Dikkatli olmakta fayda var.