Geçtiğimiz günlerde bir dizüstü bilgisayarın sabit diskini çıkartıp yenisini takmıştık. Artık ömrünü doldurma aşamasına gelmiş olan hard diski biz yine de çöpe atmadık. Bu eski hdd’yi harici hard disk olarak kullanacağız.
Peki kullanışlı olacak mı derseniz evet. Çünkü normalde eskiyen sabit disk, bilgisayarda çalışmakta zorlanabilir. Ömür biçmek zor ancak belkide yaklaşık bir yılda harici olarak takıp çıkartarak eski diski harici olarak kullanabiliriz. Sürekli dönüp devir yapmayacağı için performans olarak da bilgisayardaki kullanımı gibi rahatsız olmayacaksınız. Çünkü herhangi program açmayacaksınız sadece depolama alanı olarak kullanacağımız için kesip kopyalama işlemi yapacak.
Gelelim eski HDD’yi harici bir kutuya yerleştirip yeniden kullanılabilir bir hale getirmeye.
Eski HDD için aynı özellikler de bir kutu satın almanız gerekiyor. Örneğin benim çıkan sabit diskim 2,5′ lik bir harddisk’di ve onun boyutlarında harici bir harddisk kutusu aldım. Ve şimdi hem harici harddiskin kutu açılımını hemde eskiyen sabit diski yeniden harici harddisk olarak kullanılabilir hale getireceğim.
Bu ürünü n11’den sipariş ettim. Ve oldukça uygun fiyatlı idi. Harici harddisk kutusu alırken size tavsiyem kesinlikle USB girişi 3.0 olanlardan alın. Sebebi ise USB 3.0 ‘ın aktarım hızları daha iyi olacaktır. Her ne kadar bilgisayarınızda USB 3.0 olmasa bile aktarım hızında az da olsa farkı görebileceğiniz gibi yarın öbür gün bilgisayar değişikliği yaptığınızda eski bir teknolojiye yatırım yapmamış olursunuz.
Geçen günlerde sabit disk nasıl değiştirilir konusunda sata 2 mi sata 3 mü sabit disk alınmalı sorularına yanıtı da sata 3 olarak vermiştim Ve Parmak bellek örneklemesi yapmıştım. Bu aynı onlara benzer. Bu arada dizüstü bilgisayarın sabit diski nasıl değiştirilir videosuna ulaşmak için hemen sağ üst köşedeki info butonuna tıklayarak videoya erişebilirsiniz. Ayrıca video altına da linki bırakabilirim.
Harici harddisk’in Kutu açılımına geçelim.
Kutu içinden bir taşınabilir harici kutu ve , usb 3.0 kablo, bir mıknatıslı tornavida , 3 adet vida, vidaların 2’sini kullanacağız birini yedek olarak vermişler. Bir de deri kılıf çıkıyor. Harici hardisk kutusunun üzerinde çalışıp çalışmadığını gösteren bir de ışık var.
Dahili Sabit Diski Harici Yapma
Eski Harddiski alalım ve kutunun içine yerleştirip vidalayacağız. Evet ilk önce sata girişini bağlıyoruz ve kutuya geri yerleştirip vidalıyoruz. Tüm işlem bu kadar.
Artık laptoptan çıkardığımız eski hdd’yi bilgisayara usb kablosu ile bağlayabiliriz.
Bilgisayar harddiski gördüğünde. Sistem ayrıldı E dizini yerel disk G yerel disk H şeklinde harfler atanmış olarak göreceksiniz. Bu dizinler laptop’da kullandığımız dahili hard diskin dizinleridir. Şayet içerisinden önemli bilgileri aldı iseniz bu karmaşaya son vermek için disk yönetiminden diskleri birleştirebilirsiniz. Biçimlendirirken NTFS dosya sistemini kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü FAT32 ‘de 4 GB dosya kısıtlaması sorunu vardır. Bu da 4GB ‘dan büyük dosyaları atarken hata vermesine sebep olur.
Videomuzu izlemeyi unutmayın:
Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:
Evde Kolayca Bilgisayarın Harddiskini Değiştirin
Bilgisayarın Hard Diski Kaç GB?
Bölünmüş Harddiski Tek Dizin Yap
Windows 10’da C Diskini Küçültüp D-E Dizini Nasıl Yapılır
Windows’da Ayrılmamış Alandan D yada E Birimi Oluştur
Sabit Diskin Bölümleri Nasıl Silinir Nasıl Birleştirilir
Yayınlanma tarihi: 2 May 2018 – editlenme tarihi 22-02-2021
Bir LLF yapaydınız iyiydi aslında. Varsa bir sıkıntı, manyetik pals darbeleri ile düzeltirdi. Bir de donanımı takınca sistemin partisyonları görmesini beklemenize gerek yok. Mesela bağladığınız anda gelmediyse, Bu Bilgisayar>Özellikler>Aygıt yöneticisi’ne gelin. Açılan pencerede büyüteç sembollü bir buton var sağ-yukarıda, “donanım değişikliklerini tara” der fareyi üzerine getirince ona basın, taktığınız hdd’yi henüz görmediyse, bir sebepten aksattıysa, o özellik hızlıca görüp anında sisteme mount etmesini sağlar. Son olarak o ürün çok kaliteli sayılmaz ama HDD çok eski ise sorun olmayacaktır.
Faydalı paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
@shampuan
Teşekkür ederim Shampuan bilgiler için. Hdd bayağı eski olduğu için ömrü yoktu fazla haylince tükendi. bu sebep ile kaliteli bişey almadım.
Videolu anlatımla herşey çok daha net anlaşılıyor , yeni HDD alacağım artık eskisini ne yapacağımı biliyorum
@İsmail gümüş
Mükemmel hiç bir şey çöp değildir
Laptopa taktıktan sonra jki bölümleri de gösterseydiniz, mesela bir film indirmek istiyorum ama bunu laptoptaki ssd’nin ömründen yemesin diye harici hdd’den yapmak istiyorum bunu depolamak istiyorum, nasıl yapacağım bunu?
@emin
Chrome kullanıyorsanız Bu konuya bir göz atın . Edge kullanıyorsanız bu konuya göz atın.
Harika bir anlatım daha geçenlerde Hdd den ses geliyor diye yenisiyle değiştirmiştim , bari bir kutu alıp harici olarak kulanayım , elinize sağlık
@Vedat kozlu
aynen çok pahalı bişey olması gerekmiyor zaten. Eski HDD’yi Depolama olarak kullanırsınız bence